Με τον όρο αναίμακτη στεφανιογραφία ονομάζουμε την απεικόνιση των στεφανιαίων αρτηριών με την βοήθεια αξονικής τομογραφίας ιδιαίτερα λεπτών τομών. Με την εξέταση αυτή ο ασθενής μπορεί να αποφύγει την κλασική στεφανιογραφία η οποία απαιτεί εισαγωγή στο Νοσοκομείο και είναι περισσότερο χρονοβόρα. Η διάρκεια της εξέτασης είναι μικρή (10 λεπτά) και χρειάζεται συνήθως μια προετοιμασία με φάρμακα που ελλατώνουν την καρδιακή συχνότητα προκειμένου να επιτύχουμε καλύτερη απεικόνιση. Ανάλογη προετοιμασία μπορεί να χρειαστεί και στην περίπτωση γωστής αλλεργίας του ασθενούς σε σκιαστικά.
Και η κλασική στεφανιογραφία όπως και η αναίμακτη στεφανιογραφία χρησιμοποιούν ακτινοβολία (ακτίνες Χ) και επομένως δεν είναι μια εξέταση που μπορεί να επαναλαμβάνεται τακτικά. Η ιονίζουσα ακτινοβολία (ακτίνες Χ) αθροιστικά μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στον οργανισμό και για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να γίνεται σωστή διαχείρηση της εξέτασης.
Σε ποιούς ασθενείς συνήθως επιλέγουμε να κάνουμε αυτή την εξέταση; Με βάση την εμπειρία μας και τα όσα υποστηρίζουν και οι τελευταίες Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, η εξέταση αυτή απευθύνεται κυρίως σε εκείνους τους ασθενείς οι οποίοι είτε δεν έχουν τυπικά συμπτώματα πόνου είτε έχουν πολύ χαμηλή πιθανότητα να αξιολογηθούν σωστά από τις κλασικές υπάρχουσες μη επεμβατικές τεχνικές, όπως η δοκιμασία κόπωσης ή το σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου. Μια άλλη κατηγορία ασθενών που θα μπορούσε να ωφεληθεί από τη εξέταση αυτή είναι νέοι ασθενείς με παράγοντες κινδύνου, όπως κάπνισμα, σακχαρώδη διαβήτη και υπερλιπιδαιμία, στους οποίους θα θέλαμε να αξιολογήσουμε καλύτερα τον κίνδυνο που διατρέχουν για καρδιαγγειακά επεισόδια στο μέλλον και να τροποποιήσουμε την στρατηγική παρακολούθησής τους.
Εικόνα: Αναίμακτη στεφανιογραφία που απεικονίζει τις 3 κύριες στεφανιαίες αρτηρίες οι οποίες ελέγχονται με απουσία αθηρωμάτωσης