2310 22 33 30 chrpapado@gmail.com

Στεφανιαία Νόσος | Αγγειοπλαστική | Stent (Μπαλονάκι)

Περιεχόμενα

stent, Μπαλονάκι

Συχνές ερωτήσεις για το Μπαλονάκι

Περιγραφή – Αίτια

Η στεφανιαία νόσος, δηλαδή οι στενώσεις («τα βουλώματα») που δημιουργούνται στις αρτηρίες της καρδιάς (οι οποίες ονομάζονται στεφανιαίες αρτηρίες), είναι η συχνότερη πάθηση της καρδιάς στον Δυτικό Κόσμο και στην Ελλάδα. Oι κυριότεροι παράγοντες που ευθύνονται για την τεράστια αύξηση της επίπτωσης της νόσου στις μέρες μας είναι με σειρά προτεραιότητας το κάπνισμα, οι υψηλές τιμές χοληστερίνης καθώς, η αρτηριακή υπέρταση και οι υψηλές τιμές σακχάρου.

 

Συμπτώματα

Η καρδιά είναι ένας μυς, που για να λειτουργήσει χρειάζεται αίμα το οποίο φτάνει στην καρδιά με τις στεφανιαίες αρτηρίες. Η στεφανιαία νόσος οφείλεται λοιπόν στην αρτηριοσκλήρυνση η οποία δημιουργεί στο εσωτερικό τους «βουλώματα» από τις ονομαζόμενες αθηρωματικές πλάκες. (Video). Αυτές οι πλάκες εμποδίζουν την ομαλή ροή του αίματος και ταυτόχρονα την σωστή τροφοδοσία της καρδιάς. Έτσι όταν το αίμα που πηγαίνει στην καρδιά «δεν φτάνει» για την σωστή λειτουργία της, εμφανίζεται το σύμπτωμα της στηθάγχης ή αλλιώς το «σφύξιμο» στο στέρνο.

Περιεχόμενα

Διάγνωση

Έμμεσες πληροφορίες για την ύπαρξη στενώσεων στις αρτηρίες της καρδιάς μπορούμε να πάρουμε από το τεστ κοπώσεως, το υπερηχογράφημα και το σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου. H απόλυτη όμως και πιο ακριβής εξέταση που μας δίνει τις πιο αξιόπιστες πληροφορίες για την ύπαρξη αυτών των στενώσεων είναι η στεφανιογραφία.

Θεραπεία

Η στεφανιαία νόσος μπορεί να αντιμετωπιστεί με τρεις διαφορετικούς τρόπους ή ακόμη και με συνδυασμό κάποιων ή και όλων των τρόπων αυτών:

  • Φαρμακευτική θεραπεία. Η χορήγηση συγκεκριμένων φαρμάκων έχει σαν στόχο τον περιορισμό των συμπτωμάτων αλλά και την βελτίωση της επιβίωσης των ασθενών. Πολλοί ασθενείς αντιμετωπίζονται ακόμα και σήμερα με αυτόν τον τρόπο.

  • Αγγειοπλαστική στεντ (μπαλονάκι). Αν μετά την στεφανιογραφία διαπιστωθούν βλάβες σε μία ή περισσότερες στεφανιαίες αρτηρίες, που προκαλούν στένωση μεγαλύτερη από 70 % της διαμέτρου του αυλού, τότε είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί ο ασθενής με αγγειοπλαστική.

  • Επέμβαση ανοικτής καρδιάς (By pass). Στην περίπτωση αυτή ο χειρουργός χρησιμοποιώντας μοσχεύματα παρακάμπτει με ειδικό τρόπο την στένωση που αποκάλυψε η στεφανιογραφία και έτσι βελτιώνεται η αιμάτωση της καρδιάς.

Περιεχόμενα

Τι είναι το μπαλονάκι;

 

Το «μπαλονάκι» ή  η «αγγειοπλαστική με μπαλόνι» είναι εκείνη η μέθοδος που χρησιμοποιούμε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε μια στένωση στις αρτηρίες της καρδιάς. Η επέμβαση μπορεί να γίνει είτε αμέσως μετά την στεφανιογραφία ή και αργότερα αφού νωρίτερα συζητηθούν όλες οι λεπτομέρειες με τον ασθενή και το περιβάλλον του.

Στην ουσία χρησιμοποιούμε έναν ειδικό λεπτό καθετήρα ο οποίος στην άκρη του έχει ενσωματωμένο ένα μικρό μπαλόνι και το οποίο μπορούμε να το φουσκώσουμε στο σημείο της στένωσης, με την βοήθεια της ειδικής κάμερας του αιμοδυναμικού εργαστηρίου. Το μπαλόνι καθώς φουσκώνει απωθεί και συμπιέζει την αθηρωματική πλάκα που προκαλεί την στένωση στο τοίχωμα της αρτηρίας, ενώ κάποια μικρά της τμήματα απομακρύνονται με την κυκλοφορία. Στη συνέχεια χρησιμοποιούμε έναν άλλο ειδικό καθετήρα ο οποίος έχει στο τελικό του τμήμα μια μεταλλική πρόθεση ή αλλιώς το γνωστό stent, που το προωθούμε πάλι στο σημείο της στένωσης. Φουσκώνοντας τώρα ένα μικρό μπαλόνι στο εσωτερικό του stent, το διαστέλουμε με δύναμη στο σημείο που θέλουμε και έτσι αυτό «κολλάει» ανοιγμένο στα τοιχώματα της αρτηρίας και εξασφαλίζει την ομαλή ροή του αίματος. Το stent πλέον το χρησιμοποιούμε σχεδόν σε κάθε περίπτωση αγγειοπλαστικής, καθώς στην αγγειοπλαστική μόνο με μπαλόνι η πιθανότητα να «ξαναστενέψει» η αρτηρία φτάνει το 20% ενώ με την χρησιμοποίηση των stent νέας γενιάς τα ποσοστά επαναστένωσης είναι μόλις 5%.

Απαραίτητη προϋπόθεση όταν κάποιος ασθενής κάνει αγγειοπλαστική είναι να πάρει ειδικά «αντιπηκτικά» φάρμακα συνήθως για ένα χρόνο.

Περιεχόμενα

 Έμφραγμα μυοκαρδίου

 

Το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι μια επείγουσα κατάσταση που αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο. Πρόκειται ουσιαστικά για πλήρη απόφραξη της ροής του αίματος σε μια στεφανιαία αρτηρία λόγω της δημιουργίας θρόμβου. Εφόσον δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, οδηγεί σε νέκρωση ενός μικρού ή μεγάλου τμήματος της καρδιάς.

Βασικός στόχος στο εμφράγμα είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη μεταφορά του ασθενή στο αιμοδυναμικό εργαστήριο προκειμένου να γίνει αγγειοπλαστική, δηλαδή να «ανοίξει» η αρτηρία που έχει «βουλώσει» με «μπαλονάκι». Εκεί μετά την στεφανιογραφία και την διαπίστωση της βλάβης, μπορούμε να αναρροφήσουμε τον θρόμβο που προκάλεσε την απόφραξη και το έμφραγμα και στη συνέχεια να αντιμετωπιστεί με αγγειοπλαστική η στένωση.

Παρακάτω φαίνονται τα 3 βασικά βήματα της αγγειοπλαστικής στο έμφραγμα του μυοκαρδίου (δική μας περίπτωση):


RCA occlusion
1. Διακρίνεται ο καθετήρας της στεφανιογραφίας και η απόφραξη της ροής του αίματος μια στεφανιαία αρτηρία σε κεντρικό της τμήμα.
RCA Ballon 2. Διακρίνεται το μπαλόνι – καθετήρας που «φουσκώνει» στο σημείο της βλάβης.
3. Αποκατάσταση της ροής του αίματος στην αρτηρίας μετά την τοποθέτηση stent.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έμφραγμα επισκεφθείτε το επίσημο site της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας

Προγραμματισμένη αγγειοπλαστική

Σε αντίθεση με το έμφραγμα που είναι μια επείγουσα κατάσταση, τις περισσότερες φορές το «μπαλονάκι» ή η αγγειοπλαστική μπορεί να γίνει προγραμματισμένα. Το πλεονέκτημα είναι ότι παρέχεται αρκετός χρόνος στον ασθενή και τους οικείους του για να ενημερωθούν λεπτομερώς για το πρόβλημά του και να προετοιμαστούν κατάλληλα για την επέμβαση.


Περιεχόμενα

Τελευταίες εξελίξεις

Σήμερα τόσο η στεφανιογραφία όσο και το «μπαλονάκι» μπορούν να γίνουν από το χέρι χρησιμοποιώντας την κερκιδική αρτηρία. Αυτή η τακτική που εφαρμόζεται από την ομάδα μας τα τελευταία 3 χρόνια έχει ελλατώσει σημαντικά τις επιπλοκές που παρουσιάζονται όταν η επέμβαση γίνεται από την μηριαία αρτηρία (αιματώματα, ψευδοανευρύσματα). Επίσης έχει βελτιώσει κατά πολύ το αίσθημα δυσφορίας που έχουν οι ασθενείς μετά την επέμβαση, καθώς αυτοί μπορούν να σηκωθούν άμεσα από το κρεβάτι τους.

Μια ειδική τεχνική που χρησιμοποιείται από την ομάδα μας στην αντιμετώπιση πολύ «σκληρών» (επασβεστωμένων) στενώσεων που δεν μπορούν να διορθωθούν με την συνηθισμένη πρακτική του «μπαλονιού» είναι η περιστροφική αθηροτομή (rotablator). Πρόκειται για μια συσκευή, που είναι ουσιαστικά ένα μικροσκοπικό τρυπάνι που περιστρέφεται με 100.000 – 150.000 στροφές το λεπτό και πρακτικά «ροκανίζει» την αθηρωματική πλάκα διασπώντας την σε πολύ μικρά κομμάτια.(Μάθετε περισσότερα για rotoblator)

Σε περιπτώσεις όπου δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι για τον βαθμό της στένωσης και επομένως για την αναγκαιότητα μιας επέμβασης χρησιμοποιούμε έναν ειδικό καθετήρα που έχει ενσωματωμένη μια μικροκάμερα με την οποία μπορούμε να αναλύσουμε την διάμετρο της αρτηρίας και τον βαθμό της στένωσης. Ετσι ελαχιστοποιούμε τα λάθη μας και αποφεύγουμε μη αναγκαίες επεμβάσεις. (Video)

Γιατί να προτιμήσετε εμάς;

Η ομάδα μας παρέχει 24 ωρη κάλυψη, όλες τις ημέρες του χρόνου. Ταυτόχρονα διαθέτει μεγάλη εμπειρία και αποτελείται από επιστήμονες με άριστη εκπαίδευση στην Ελλάδα και σε μεγάλα Κέντρα της Ευρώπης και της Αμερικής. Οι άριστες συνθήκες εργασίας και νοσηλείας στην Κλινική Άγιος Λουκάς μαζί με τις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου και της Εντατικής Μονάδας καθώς και η στενή συνεργασία με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων εξασφαλίζουν τα καλύτερα αποτελέσματα για εσάς  ή τους ανθρώπους σας.

Περιεχόμενα

Συχνές ερωτήσεις

Το «μπαλονάκι» είναι απλό σαν επέμβαση;

Η αγγειοπλαστική είναι μια επέμβαση η οποία απαιτεί εξειδίκευση και εμπειρία. Σε αντίθεση με ότι μπορεί να πιστεύει ο πολύς κόσμος δεν είναι κάτι απλό που μπορεί να το κάνει ο κάθε Καρδιολόγος και η υπεραπλούστευση του τύπου ότι «φουσκώνουμε ένα μπαλόνι και τελειώσαμε» μόνο σωστή δεν είναι. Η αναγκαιότητα ή όχι της επέμβασης, η σωστή επιλογή υλικών, η τεχνική της επέμβασης, η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή καθώς και η σωστή παρακολούθηση μετά την επέμβαση αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για ένα άρτιο αποτέλεσμα χωρίς περαιτέρω προβλήματα.

Πόσο επικίνδυνο είναι;

 

Oι κίνδυνοι σε έμπειρα χέρια και στο σωστό περιβάλλον είναι πραγματικά πολύ μικροί και λιγότεροι από το 1% των περιπτώσεων.

Ποιές είναι οι συνηθέστερες επιπλοκές;

Συνήθως οι επιπλοκές αφορούν στο σημείο της παρακέντησης κυρίως στο πόδι και σπανιότερα στο χέρι. Τοπικές θρομβώσεις, μικρές ή μεγαλύτερες αιμορραγίες είναι οι πιο συνήθεις και εμφανίζονται κυρίως στις αγγειοπλαστικές που γίνονται από το πόδι. Πάρα πολύ σπάνια μπορούν να συμβούν κάποιο μικρό εγκεφαλικό, αρρυθμίες ή έμφραγμα μυοκαρδίου.

Πόσο καιρό θα χρειαστεί να νοσηλευθώ;

Η συνήθης διάρκεια νοσηλείας είναι 1 έως 2 μέρες. Τις πρώτες ώρες μετά την αγγειοπλαστική ο ασθενής νοσηλεύεται στην στεφανιαία μονάδα, όπου έχει μια πιο στενή νοσηλευτική παρακολούθηση.

Για πόσο καιρό θα πρέπει να παίρνω φάρμακα ;

Αυτό εξαρτάται από την κάθε περίπτωση αλλά και από τον υπεύθυνο γιατρό. Συνηθέστερα η διάρκεια της φαρμακευτικής αγωγής είναι τουλάχιστον για 12 μήνες. Ο ασθενής θα πρέπει να πειστεί από τον γιατρό του για την αναγκαιότητα λήψης των φαρμάκων που θα του εξασφαλίσουν μια ομαλή πορεία.

Πόσο γρήγορα μπορώ να επιστρέψω στις φυσιολογικές μου δραστηριότητες;

Και εδώ ισχύει ότι κάθε ασθενής είναι και μια διαφορετική περίπτωση. Συνήθως προτείνουμε μια εβδομάδα ανάρρωση μετά από την επέμβαση ενώ στην περίπτωση του εμφράγματος η αντίστοιχη περίοδος είναι ένας μήνας.

Υπάρχει περίπτωση να ξαναβουλώσει η αρτηρία στο σημείο που έγινε μπαλονάκι ;

Ναι, υπάρχει τέτοια περίπτωση όμως είναι εξαιρετικά σπάνια. Όσο καλύτερα εφαρμόζει ο ασθενής τις οδηγίες που του δίνονται, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες για να συμβεί μια τέτοια επιπλοκή. Η διακοπή του καπνίσματος, η σωστή διατροφή, η καθημερινή άσκηση, η απώλεια βάρους, η σωστή λήψη των φαρμάκων του και η τακτική καρδιολογική παρακολούθηση εξασφαλίζουν την καλή πορεία του ασθενή.

Μπορώ να ξανακάνω μπαλονάκι αν χρειαστεί;

Ναι είναι δυνατό να ξανακάνετε «μπαλονάκι» στο ίδιο ή άλλο σημείο της ίδιας ή άλλης στεφανιαίας αρτηρίας.

Γιατί άλλοι ασθενείς κάνουν εγχείρηση και άλλοι μπαλονάκι ;

Η τελική επιλογή ανήκει πάντα στον ασθενή. Εμείς οφείλουμε να ενημερώσουμε τον ίδιο αλλά και το περιβάλλον του για τα υπέρ και τα κατά της κάθε μεθόδου. Συνήθως όταν οι στενώσεις στις αρτηρίες της καρδιάς είναι πολλές ή όταν υπάρχει συγκεκριμένη ανατομία που κάνει προβληματική την τεχνική της επέμβασης τότε μπορεί να προτιμηθεί η εγχείρηση από την αγγειοπλαστική.

Περιεχόμενα