Tί πρέπει να γνωρίζετε για τις άπνοιες στον ύπνο (Σύνδρομο υπνικής άπνοιας)
Υπνική άπνοια είναι εκείνη η παθολογική κατάσταση στην οποία σταματάει κάποιος να αναπνέει στην διάρκεια του ύπνου του για μικρά επαναλαμβανόμενα χρονικά διαστήματα. Διακρίνουμε δύο μορφές, την αποφρακτικού τύπου υπνική άπνοια που είναι και η πιο συχνή και την κεντρικού τύπου υπνική άπνοια. Πολλοί από τους ασθενείς που πάσχουν από το σύνδρομο δεν το γνωρίζουν, αν και ξέρουν ότι μπορεί να ξυπνάνε πολλές φορές στον ύπνο τους τρομαγμένοι, απότομα και με αίσθημα δύσπνοιας. Σημαντική βοήθεια στην διάγνωση παίζουν οι πληροφορίες που συλλέγουμε από το οικογενειακό περιβάλλον, που μπορεί να μας περιγράψει την κακή ποιότητα ύπνου του ασθενή και το πολλές φορές έντονο ροχαλητό του.
Στην αποφρακτικού τύπου άπνοια, όπως φαίνεται στο σχήμα συμβαίνει περιοδικά διακοπή της ροής του αέρα προς τους πνεύμονες λόγω απόφραξης στο πίσω μέρος του λαιμού. Εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα παχύσαρκα, με «ειδική» ανατομία στον λαιμό, ρινική απόφραξη, κατάχρηση καπνού και αλκοόλ ενώ φαίνεται ότι υπάρχει και σε έναν βαθμό κληρονομικότητα.
Στην κεντρικού τύπου άπνοια, που είναι πολύ σπανιότερη από την προηγούμενη ο εγκέφαλος αδυνατεί να στείλει τα σωστά μηνύματα στους μυς εκείνους που συμμετέχουν στην αναπνοή. Εμφανίζεται σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, σε σπάνια νευρολογικά νοσήματα και μετά από λήψη κάποιων ειδικών φαρμάκων.
Ποιά είναι τα συνηθέστερα συμπτώματα ;
- έντονο ροχαλητό στον ύπνο
- υπνηλία στην διάρκεια της ημέρας
- ασυνήθιστη κόπωση – xαρακτηριστικά οι ασθενείς ξυπνούν το πρωί και νιώθουν κουρασμένοι
- ανήσυχος – άστατος ύπνος
- οι ασθενείς συχνά ξυπνούν απότομα με αίσθημα δύσπνοιας ή βήχα
- πρωινός πονοκέφαλος, ξερό στόμα, πονόλαιμος
- οι ασθενείς ξυπνούν συχνά πολλές φορές για να ουρήσουν
- διαταραχή προσοχής –διαταραχές μνήμης
Υπάρχει κάποιο ειδικό τεστ για την διάγνωση του συνδρόμου ;
H μελέτη ύπνου είναι η ειδική δοκιμασία που θέτει την διάγνωση της υπνικής άπνοιας. Ο ασθενής ενώ κοιμάται μελετάται με ειδικά μηχανήματα και παρακολουθείται ιδιαίτερα εάν κάνει άπνοιες, την συχνότητά τους και τον αριθμό τους.
Τί μπορείτε να κάνετε για να βελτιώστε τις άπνοιες ;
- να μην κοιμάστε ανάσκελα
- να χάσετε βάρος
- να αποφεύγετε το αλκοόλ και το κάπνισμα
Πώς θεραπεύεται το σύνδρομο υπνικής άπνοιας ;
Η μόνη ουσιαστικά θεραπεία είναι η χρησιμοποίηση μιας ειδικής μάσκας στην διάρκεια του ύπνου (μάσκα CPAP), η οποία πραγματικά βελτιώνει από την πρώτη στιγμή τα συμπτώματα των ασθενών.
Είναι επικίνδυνο το σύνδρομο υπνικής άπνοιας ;
Οι άπνοιες στην διάρκεια του ύπνου δεν είναι απλά ενοχλητικές για τον ασθενή και τους γύρω του επηρεάζοντας την καθημερινότητά τους, αλλά επιπλέον συνδέονται με σοβαρές παθολογικές καταστάσεις όπως η αρτηριακή υπέρταση, η στεφανιαία νόσος, η καρδιακή ανεπάρκεια, οι αρρυθμίες ακόμη και ο σακχαρώδης διαβήτης. Έχει διαπιστωθεί ότι μεγάλο ποσοστό των ασθενών με άπνοιες στον ύπνο πάσχουν από αυτά τα νοσήματα και η σωστή και έγκαιρη έναρξη της θεραπείας τους με την ειδική μάσκα, περιορίζει και αποτρέπει πολλές φορές την εμφάνισή τους.
Υπάρχουν νεότερες εξελίξεις στην θεραπευτική αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας και των συνεπειών της ;
Επειδή στο σύνδρομο απνοιών στον ύπνο, ένας βασικός μηχανισμός που εξηγεί την επίδραση του στο καρδιαγγειακό σύστημα, είναι η διέγερση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, υπάρχουν μελέτες που έδειξαν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, η κατάλυση (διακοπή) του συμπαθητικού νευρικού συστήματος στις νεφρικές αρτηρίες μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα ωφέλιμη. Η μέθοδος αυτή έχει αρχίσει να εφαρμόζεται από την ομάδα μας σε περιπτώσεις ασθενών με πολύ υψηλή αρτηριακή πίεση (ανθεκτική υπέρταση).