Τί είναι η ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας;
Η ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας είναι μια πολύ συχνή παθολογική κατάσταση της καρδιάς. Φυσιολογικά η μιτροειδής βαλβίδα ανοίγει και υποδέχεται το οξυγονωμένο αίμα από τους πνεύμονες στο αριστερό μέρος της καρδιάς (αριστερά κοιλία) και στη συνέχεια κλείνει εμποδίζοντας την επιστροφή του αίματος στους πνεύμονες. Όταν κλείνει η βαλβίδα αυτή το αίμα προωθείται από την αριστερά κοιλία στην κυκλοφορία του σώματος.
Στην ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας, η βαλβίδα αυτή δεν κλείνει καλά με αποτέλεσμα ποσότητα αίματος να επιστρέφει στους πνεύμονες και να δυσχεραίνεται σημαντικά το έργο της καρδιάς.
Τί δημιουργεί την ανεπάρκεια της βαλβίδας;
Διάφορες καταστάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας, όπως κατασκευαστικές της ανωμαλίες (συγγενείς), καταστροφή της λόγω προχωρημένης ηλικίας καθώς και καταστάσεις όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου ή καρδιακή ανεπάρκεια όπου η καρδιά μεγαλώνει, διογκώνεται και χάνει μέρος της δύναμής της.
Ποιά είναι τα κύρια συμπτώματα της ανεπάρκειας της μιτροειδούς;
Όταν η ανεπάρκεια είναι μικρή μπορεί να μην υπάρχουν καθόλου συμπτώματα. Όσο αυτή χειροτερεύει τότε εμφανίζονται συμπτώματα όπως λαχάνιασμα, η εύκολη κόπωση και η αδυναμία που εμποδίζουν τον ασθενή να ανταποκριθεί φυσιολογικά στις καθημερινές του δραστηριότητες. Όσο η κατάσταση αυτή δεν αντιμετωπίζεται τόσο χειροτερεύουν τα συμπτώματα και τόσο πιο πολύ αποδιοργανώνεται η καρδιακή λειτουργία και μπορεί να εμφανιστούν και διάφορες αρρυθμίες με κύρια εκδήλωση την ταχυκαρδία και την ζάλη. Επίμονος ξηρός βήχας, ανορεξία και αδιαθεσία αποτελούν και άλλες εκδηλώσεις της νόσου.
Πώς διορθώνεται το πρόβλημα;
Υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τα συμπτώματα ειδικά όταν η ανεπάρκεια της βαλβίδας δεν είναι σοβαρή. Η μόνη όμως λύση που αντιμετωπίζει ριζικά την κατάσταση αυτή είναι η χειρουργική επιδιόρθωση που απαιτεί βέβαια ένα «χειρουργείο ανοικτής καρδιάς», με γενική αναισθησία.
(http://www.καρδιοχειρουργόσ.gr/treatmentguide.php?cat=mitralvalve)
Στις περιπτώσεις εκείνες όπου ένα τέτοιο χειρουργείο κριθεί πολύ επικίνδυνο για τον ασθενή, επειδή μπορεί να συνυπάρχουν πολλοί παράγοντες που αυξάνουν σημαντικά τους κινδύνους (πχ μεγάλη ηλικία, πνευμονοπάθειες, άλλα νοσήματα), υπάρχει η εναλλακτική λύση της διαδερμικής επιδιόρθωσης της μιτροειδούς βαλβίδος με την βοήθεια ειδικών καθετήρων. Μια τέτοια επέμβαση δεν είναι ένα ανοικτό χειρουργείο και επομένως η ίδια η επέμβαση αλλά και η ανάρρωση του ασθενή είναι πολύ πιο εύκολες. Το mitral clip είναι μια συσκευή (βλέπε εικόνες) που χρησιμοποιείται σε αυτήν την περίπτωση.
Τί είναι ακριβώς το mitralclip;
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μικρό «μανταλάκι», που με ειδικό τρόπο και χρησιμοποιώντας εξειδικευμένους καθετήρες τοποθετείται στην πάσχουσα βαλβίδα και περιορίζει σημαντικά την ανεπαρκή της σύγκλιση, κρατώντας ουσιαστικά κοντά τα δύο μέρη της βαλβίδας που λέγονται γλωχίνες. Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία και η διάρκειά της ποικίλει σε κάθε περίπτωση.
Μπορούν όλοι οι ασθενείς με ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας να αντιμετωπιστούν με αυτή την μέθοδο, χωρίς ανοικτό χειρουργείο;
Η απάντηση είναι όχι. Μόνο οι ασθενείς με σοβαρού βαθμού ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας και αυτοί οι οποίοι θεωρούνται υψηλού κινδύνου για ένα κλασικό ανοικτό χειρουργείο, είναι αυτοί που πιθανόν θα ωφεληθούν περισσότερο από την μέθοδο.
Πόσες μέρες νοσηλείας θα χρειαστούν μετά την επέμβαση;
Συνήθως απαιτείται μια ημέρα νοσηλείας στην Εντατική Μονάδα και 2-3 μέρες στο Καρδιολογικό Τμήμα.
Χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή μετά την επέμβαση;
Τα φάρμακα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπείας και είναι απαραίτητα προκειμένου να συντηρήσουν ή και να βελτιστοποιήσουν το αποτέλεσμα της επέμβασης.
Η μέθοδος είναι εξαιρετικά δαπανηρή και δυστυχώς προς το παρόν δεν καλύπτεται από κανένα Ταμείο Ασφάλισης.